3 Tips voor de beginnende belegger.

3 Tips voor de beginnende belegger.

Wanneer je besluit om de wereld van de beleggers te betreden, ga je een verbintenis aan op lange termijn. Daarom moeten je als beginnende belegger goed overwegen of je klaar bent voor deze stap. Daarom geven we je graag enkele tips mee.

1. Planning is noodzakelijk
Zoals elke reis begint met het kiezen van een bestemming en het bepalen van een route, moeten beleggers ook beginnen met een goede planning. Allereerst is het als beginnende belegger belangrijk om je doel te definiëren: Gaat het om het dekken van de opleidingskosten van de volgende generatie of om het treffen van pensioenvoorzieningen? Je moet je ook de volgende vragen zijn: Welk bedrag moet worden geïnvesteerd? Hoe hoog mag het risico zijn? Hoe hoog is het verwachte rendement? Op welk moment en op welke manier wordt de prestatie van de investering beoordeeld?

2. Creëer een basis
Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral, omdat het onmogelijk is te voorzien hoe de markten zich zullen ontwikkelen, moeten beleggers niet te veel aan het lot overlaten. Discipline is een van de drie factoren die helpen om de rol van toeval bij beleggen te verminderen en beter te beheersen: “Discipline, diversificatie en je emoties beheersen”. Er zijn verschillende online tools om te leren over beleggingstheorieën en om vertrouwd te raken met de termen en theorieën met virtuele beursgames.

3. Leg niet al je eieren in één mandje en beheers je emoties
Diversifiëren bij het beleggen is de beste tip die we kunnen geven. Deze tijdloze tip is van toepassing voor zowel beginnende beleggers als voor zij die ervaring hebben. Diversificatie is naast discipline, de tweede factor op je lijst van noodzakelijke elementen voor een betere investeringscontrole. Het is ook de makkelijkste manier om risico’s te verminderen. Bij investeringen gaat het om winst en verlies, dat is geen geheim. De sleutel is om de winst zo veel mogelijk te verhogen en tegelijkertijd jezelf te beschermen tegen verliezen. Het slechtste scenario zou zijn om al je geld in een bedrijf te stoppen en het dan failliet te zien gaan. Diversificatie is een instrument voor beleggers dat helpt om het risico van elke investering te beheersen. Wat is nodig om een portefeuille te diversifiëren? Dat hangt sterk af van de individuele situatie: Hoe groot is de portefeuille? Hoe hoog is de risicotolerantie van de belegger? Wat is de investeringshorizon? Beleggers moeten hun geld verdelen over verschillende activaklassen, sectoren, landen en regio’s. Als je het moeilijk vindt om te diversifiëren, kun je een beleggingsfonds overwegen, waardoor het gemakkelijker en goedkoper wordt om van meerdere bedrijven tegelijk te profiteren. Het beheersen van je emoties en er een langetermijnvisie op na houden, is de derde belangrijke factor. De twee gevaarlijkste emoties in de wereld van het beleggen zijn hebzucht en angst. Zowel negatieve als positieve emoties kunnen tot catastrofale resultaten leiden. Geld is een gevoelig onderwerp, dus het is niet gemakkelijk om het hoofd koel te houden. Mensen zijn meer dan twee keer zo bang om geld te verliezen dan om geld te winnen.

Beleggers die hun investeringen zorgvuldig hebben gepland, hebben er alle vertrouwen in dat ze kunnen wachten tot de turbulentie op de markt zich voordoet en geen overhaaste beslissingen kunnen nemen. De onrust op de markt is altijd tijdelijk.

Reacties zijn gesloten.