Wat zijn Bear & Bull markten?

Wat zijn Bear & Bull markten?

Waarom stieren en beren?
De keuze van “bull” en “bear” in deze metafoor is zeker niet toevallig. Er zijn verschillende redenen waarom deze twee dieren voorbestemd zijn om dalende en stijgende prijzen te vertegenwoordigen. Laten we eerst eens kijken naar de houding en de typische bewegingen van de dieren: Wanneer een beer op zijn vier poten staat en zijn hoofd naar de grond laat zakken om sporen te lezen, doet dit ons denken aan iets wat gevallen is. Aan de andere kant, als we naar een stier kijken, wijzen de hoorns altijd naar boven. Zelfs wanneer de stier zijn kop laat zakken, wijzen zijn hoorns naar boven, wat ons doet denken aan stijgende prijsgrafieken. Terwijl de beer met zijn poot naar beneden slaat en de prijzen omlaag duwt, duwt de stier met zijn horens omhoog en tilt de prijzen opwaarts. Berenmarkten zijn gemiddeld korter dan stierenmarkten. 1,4 jaar is de gemiddelde duur van een berenmarkten, terwijl de gemiddelde duur voor stierenmarkten 8,1 jaar is. Maar elke individuele beren- en stierenmarkt gedraagt zich fundamenteel verschillend in termen van duur en intensiteit. Het kijken naar de grafieken kan alleen maar een beetje helpen met de oriëntatie binnen een beurscyclus. Beleggers hebben uiteenlopende visies op de voorspelbaarheid van omslagpunten in beren- en stierenmarkten. Sommige beleggers vertrouwen op technische analyse, technische grafiekanalyse. Ze geloven in een zekere voorspelbaarheid. Aan de andere kant ontkennen eerdere koerswisselingen de mogelijkheid van dergelijke voorspellingen.

“De berenmarkt zal waarschijnlijk doorgaan”
Als die zin uitgesproken wordt door beursdeskundigen, dan mag je een verdere koersdaling verwachten. De beer staat voor dalende prijzen op de financiële marken, overal ter wereld. Een ander synoniem dat gebruikt wordt is “bear- market”. Bear is de Engelse benaming voor iemand die pessimistisch is over de ontwikkelingen op de beurs. Als een koersdaling zich over een langere periode verspreidt, gedraagt het aandeel zich “bearisch”. In tijden van crashes wordt de term berenmarkt vaker gebruikt, maar een berenmarkt staat voor een langere trend dan een crash, die plotseling optreedt en een paar dagen of een paar weken duurt. Het is niet ongewoon dat een kortstondige crash wordt gevolgd door een bear-market op middellange tot lange termijn. Een berenmarkt mag niet worden verward met een prijscorrectie Een correctie is alleen maar een trendbreuk van de laatste bewegingen, terwijl een berenmarkt ook kan volgen uit een fase van stilstand of een zijwaartse trend en niet zo beperkt is in de tijd als een prijscorrectie.

“De bulls slaan vandaag weer toe”
Zulke krantenkoppen betekenen positief nieuws voor beleggers: de prijzen stijgen. Als een asset zich “bullish” gedraagt, is er ook vaak sprake van een rallydat betekent een stijging van de voorraad, het tegenovergestelde van een “crash”. Rally’s of run-ups zijn sterkere prijsstijgingen “binnen” een stierenmarkt.

 

Reacties zijn gesloten.