Wat zijn de risico’s van beleggen?

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Langdurig succes bij beleggen vereist veel ervaring en kennis. Maar zelfs professionals moeten zich bewust zijn van de risico’s bij het beleggen. Wat moet je doen om de risico’s te beperken.

1. Plannen en structureren
Alleen omdat aandelen op dit moment voor veel particuliere beleggers dankzij de lage rentestand, het enige alternatief zijn, is dit nog geen garantie voor beurswinsten. Degenen die willekeurig aandelen kopen en niet weten wanneer en waarom zullen op termijn verlies maken. Het is beter om dit vooraf een plan te maken en een doel te bepalen.

2. Probeer emoties te negeren
Er is geen ruimte voor emoties bij het beleggen. Wie uit frustratie verkoopt, of dit nalaat te doen, betaalt duur voor zijn emotionele uitbarsting. Bij twijfel is het beter om er een nachtje over te slapen of meer onderzoek te doen om verstandige beslissingen te nemen.

3. Je moet rekening houden met belastingen
Beleggers moeten rekening houden met de belastingen die geheven worden op hun beurswinsten. De winst die je maakt moet hoog genoeg zijn, zodat er na de belastingen ook nog speculatieve winsten overblijven waarmee je als belegger tevreden kan zijn.

4. Rekening houden met de kosten
Iedereen die veel koopt en verkoopt moet zich ervan bewust zijn dat elke transactie geld kost dat eerst moet worden verdiend. Dankzij het internet is het nu mogelijk om snel te vergelijken met welke provider het leuk is om te handelen zonder al te veel te moeten betalen.

5. Je limieten stellen
Degenen die weinig ervaring hebben op de beurs kunnen gemakkelijk beginnen met speculeren. Het enige belangrijke is dat je leert van je fouten en dat beursfluctuaties niet meer als een verrassing komen. Daarom is het belangrijk om uw posities te beschermen door je limieten te bewaken.

6. Niet te hebberig handelen
De beurs is geen roulette. Niemand hoeft hier “alles op rood” in te zetten om in vijf minuten veel winst te maken. Zelfs als de cijfers er goed uitzien, stop dan nooit al je kapitaal in maar een bedrijf of hefboomcertificaat. De beurs is een marathon, geen sprint.

7. Rekening houden met diversificatie
Aandelenfondsen zijn populair, in ieder geval omdat ze het risico spreiden. Vaak wordt maximaal 5% geïnvesteerd in individuele aandelen en wordt er veel gespreid. Als u de beste bedrijven in bijna elke sector selecteert, kun je bijna niet verliezen en ben je goed beschermd tegen tegenslagen. Natuurlijk zijn er zelden jaarlijkse rendementen van 50%, maar op de lange termijn kan een sterke portefeuille worden opgebouwd.

 

Reacties zijn gesloten.